Moda na jarmuż

Jarmuż do niedawna był jeszcze zapomnianym warzywem. Od kilku lat wraz z popularnością zdrowego jedzenia, znowu stał się modny. Sama nazwa sprawia wrażenie egzotycznej i dziwacznej, lecz to tylko pozory. Można stwierdzić, że jest to obecnie jedno z najbardziej popularnych warzyw wśród osób uprawiających zdrowy tryb życia. Wykorzystuje się je najczęściej w zdrowych koktajlach, ale można go jeść naprawdę na wiele sposobów. Jarmuż jest naprawdę bardzo zdrowy i z tego powodu cieszy się obecnie tak dużą popularnością.

Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty. Wykorzystywana jest do wielu potraw, lecz także do dekoracji. Na podstawie źródeł można wywnioskować, że na nasze tereny przybył z rejonów Morza Śródziemnego, jednakże przypuszcza się, że może pochodzić z Azji. W okresie średniowiecza jarmuż był bardzo cenionym warzywem w całej Europie. Zapiski historyczne podają, że w Polsce uprawia się go od XV wieku. Nie można go znaleźć w postaci dziko rosnącej, jest to warzywo wyłącznie uprawne.
Klasyczna wersja Jarmużu jest zielona, choć obecnie występują różne opcje kolorystyczne – przez odcienie niebieskiego, przez fiolet do brązu. Oczywiście każda odmiana różni się delikatnie smakiem. Jadalną częścią są liście, które ze względu na swój wyjątkowy kształt, są chętnie wykorzystywane do dekoracji.

Zbiór jarmużu w Polsce rozpoczyna się jesienią i odbywa się całą zimę. Jednak ze względu na swoją popularność, obecnie dostępne jest niemal cały rok. Warzywo jest bardzo odporne na przymrozki, a sam mróz może polepszyć jego walory smakowe.

Previous post Szkoła policealna pomoże zdobyć zawód
Next post Technik farmaceuta – ostatnie chwile?