Kuchnia indonezyjska

Pepes to danie indonezyjskie zrobione z dowolnego mięsa, głównie owoców morza, zawijane w liście bananowca i gotowane na parze. Zwykle grillowanemu pepes spalone liście bananowe nadają lepszą konsystencję. Można stosować każdy rodzaj ryby, choć makrela jest zawsze najlepszym wyborem, ponieważ miąższ płatkuje się przyjemnie po grillowaniu. Grillowanie ryby nie zawsze jest przyjemne. Tym bardziej, kiedy grill ma już swoje lata, i wszystko niezbyt dobrze się przypieka. Jednak mówiąc o grillowanej potrawie, wcale nie musimy korzystać z grilla, ponieważ tego typu potrawy możemy wykonać we własnym domu w piekarniku lub przy pomocy patelni na naszej kuchence. To bardzo proste. Wystarczy połączyć przyprawy w blenderze i posmarować je mieszanką przypraw. Następnie owinąć każdy z liści bananowych i przymocować końce wykałaczkami. Po podgrzaniu patelni należy ułożyć je na górze.  Pamiętajmy, aby położyć je w taki sposób, żeby ryby były równomiernie ugotowane. Podawaj je z ryżem kokosowym. Takim też sposobem możemy w domowym zaciszu stworzyć całkiem egzotyczną potrawę. Jeśli jednak wolimy spróbować wyjątkowych potraw zrobionych przez profesjonalistów, warto sprawdzić stronę Poznań gdzie zjeść.

Previous post Ogrodzenia posesji w świetle prawa
Next post Sprzęt dla alergika